Belysning i boligenModerne belysning kombinerer design, funksjonalitet og energisparing. Med riktig belysning øker trivselen i boligen.
Du kan skape ulike stemninger ut i fra årstid, egen stemning og behov.

Belysning er avgjørende for mange gjøremål i hjemmet. Derfor er det viktig med gode lamper som samtidig er energibesparende. Riktig lys i riktig situasjon skaper god stemning, bidrar til økt trivsel og krymper samtidig strømregningen.

Lyset hjemme skal skape stemning og være funksjonelt. Dårlig belysning gjør at du må anstrenge deg mer, du blir raskere trøtt og får lettere hodepine.
Feil lys gir også høyere strømregning. De fleste boliger kan enkelt spare strøm til belysning med 15-20 prosent og samtidig få bedre lysforhold.

Belysning i et hjem kan deles i tre funksjoner:

• Allmennbelysning: jevn og skyggeløs belysning
• Arbeidslys
• Dekorasjonslys

Det er stor forskjell på kravene til belysning i ulike rom - på kjøkkenet, ved pc-en, i trappen, i gangen osv.

Adjø til gamle lyspærer
Fra 1. September 2009 ble det forbudt å produsere enkelte typer lyspærer av den gamle typen (alle matte lyspærer og alle klare lyspærer over 100W). Forbudet ble innført i hele Europa. Den tradisjonelle glødepæren er nemlig en energisløser. Pærene som nå er på vei ut, bruker 80 prosent av energien på varme og bare 20 prosent til lys. Utfasingen av andre typer energisløsende lyspærene vil skje gradvis i årene fremover. Neste år står klare 75 W pærer for tur, deretter forsvinner også de svakeste klare utgavene på 25 W i 2012.

Leverandører

Finn det du ønsker !


Nedenfor kan du gå inn på leverandørenes web sider å få inspirasjon.

Ved bestilling eller spørsmål skriv en e-post: post@runewikheim.no

  • Interiørbelysning
  • Eksteriørbelysning
  • Baderomsbelysning
  • Kjøkkenbelysning
  • Downlights
  • Spotlights
  • Pendler
  • og annet.

For downlights og spotlights finnes 3 forskjellige lyskilder.230V halogen
Fordelen med 230V halogen er at de gir et varmere lys enn 12V halogen. Dette er en lysfarge de fleste setter pris på i kalde Norge. Med 230V halogen slipper man transformator. I tillegg kan man benytte de fleste dimmere på markedet uten problemer.230 V er også en sikrere elektrisk installasjon. Grunnen til dette er at det ikke går like mye strøm som ved bruk av 12V. Levetiden på en 230V halogenpære er ca. 2000 timer.


12V halogen


Fordelen med 12V halogenpærer er i hovedsak at de har noe lengre levetid i forhold til 230V halogen, ca. 3000 timer. I tillegg bruker 12V halogen ca. 30 % mindre energi enn 230V halogen.

I tillegg kan man benytte de fleste dimmere på markedet uten problemer.


LED - ekstremt lang levetid


LED bruker ca 80 % mindre energi enn 230 V halogen og 75 % mindre energi enn 12V halogen. LED brukes stadig mer i downlight og spotlight. En av fordelene er ekstremt lang levetid, ca. 40000 timer, noe som tilsvarer 10-14 års normal bruk i en bolig.
LED-lysstriper er fine til markering av trappetrinn. LED-lysstriper passer godt for stemningsfulle effekter. LED-lysstriper kan også benyttes som trappenese, ved gulvlist, nedfelt i gulv osv.

NB Denne type lyskilde kan også dimmes, men ikke alle.

Aktuelt og nyttig:
GLØDELAMPE:
En glødelampe, eller en "vanlig" lyspære, sender ut lys ved at strøm sendes gjennom en tynn leder, som begynner å gløde på grunn av stor strømstyrke i forhold til tverrsnittet. Glødetråden er som oftest laget av metallet wolfram. Inne i glasskuppelen er det tomt for luft, så glødetråden ikke oksyderer og brenner raskt op. Når en glødelampe lyser, går ca. 95% av energien ut som varme til omgivelsene.


En halogenlampe er en glødelampe hvor glødetråden av wolfram er forseglet i en gjennomsiktig kapsel fylt med halogengass. Halogenlampen har lengre levetid enn den tradisjonelle glødelampen. En halogenpøre bruker ca. 1/3 så mye energi som en vanlig glødelampe.


Led er en forkortelse for det engelske Light Emitter Diode. En lysdiode er en komponent som gir fra seg lys når den tilføres strøm. Lysdioden trekker mindre strøm og har lengre levetid enn glødelampen og halogenlampen.


Det vi kaller sparepære er egentlig et kort lysrør som er utstyrt med lyspæresokkel. Et lysrør er et gassfylt rør der elektrisitet ioniserer gassen og gjør den selvlysende. Kvikksølvdamp er en essensiell bestanddel for at sparepæren skal virke, med mengden kvikksølv i hver pære varierer.

Kilde: Wikipedia.